Apverstas apelsinų pyragas su sirupu

Apverstas apelsinų pyragas su sirupu

 

Šis pyragas ne tik maloniai sušildys šaltu sezono metu, bet ir puikiai papuoš Jūsų šventinį stalą, o Jūsų namai prakvips magišku kardamono ir apelsinų kvapu.

 

Kiekis: 6-8 žmonėm po nemažą gabaliuką (apie 22 cm skersmens pyragas)
Paruošimas: 25 min.
Kepimas: 50 min. pyragui ir 1 val. apelsino riekelių kaitinimui

 

 

Jums reikės:

 

Apelsinų riekelių apdorojimui:

  • 1 mažesnio apelsino (supjaustyto plonomis riekelėmis kartu su žievele)

  • 200 g cukraus pudros

  • 200 ml vandens

 

Tešlai:
Skysti ingredientai

  • 1 nulupto apelsino (150 ml blenderiu susmulkintos masės)

  • 100 ml bekvapio augalinio aliejaus (tinka švelnaus skonio, vadinamasis “light” alyvuogių arba rafinuotas rapsų aliejus)

  • 50 ml augalinio pieno (migdolų, sojos, avižų, ryžių, lazdynų riešutų)

  • 1 a. š. vanilės ekstrakto

    Sausi ingredientai

  • 1,5 a. š. kardamono miltelių

  • 225 g kvietinių miltų su tešlą kildinančiomis medžiagomis

  • 1 a. š. kepimo miltelių

  • 0,5 a. š. smulkios jūros druskos

  • 225 g miltelinio cukraus

  • 1 apelsino smulkiai tarkuotos žievelės (apelsiną nutarkuota žievele palikite išspausti sirupui)

 

Sirupui:

  • 1 apelsino sultys

  • 3 v. š. miltelinio cukraus

  • 100 ml vandens

  • 1,5 a. š. kardamono miltelių

 

Paruošimas:

 

  1. Į gilią keptuvę įpilkite 200 ml vandens ir suberkite 200 g cukraus pudros. Maišykite, iki kol cukrus visiškai ištirps. Tuomet gražiai išdėliokite plonai supjaustytus apelsino su žievele griežinėlius, kad vienodai būtų padengti skysčiu. Kaitinkite 1 val. ant mažos ugnies (arba iki kol žievelė taps beveik permatoma).

  2. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C laipsnių temperatūros. Plonu aliejaus sluoksniu padenkite kepimo formą (apie 22 cm skersmens). Kad pyragas išsiimtų lengvai, apelsinai nepriliptų prie skardos ir viršus atrodytų estetiškai, labai svarbu formos dugną padengti kepimo popieriumi.

  3. Nulupkite apelsiną ir susmulkinkite blenderiu. Į matavimo indą įpilkite 150 ml gautos masės, 100 ml aliejaus bei 50 ml augalinio pieno, kad šis mišinys sudarytų 300 ml skysčio. Įpilkite vanilės ekstrakto.

  4. Atskirame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus ir maišydami juos tolygiai paskirstykite. Supilkite skystų ingredientų mišinį bei gerai išmaišykite su mediniu šaukštu. Jeigu apelsino griežinėliai dar nėra paruošti, atidėkite tešlą į šalį.

  5. Kai griežinių žievelė taps skaidresnė, perkelkite juos atsargiai (sirupas, kuriame jie buvo kaitinami, bus karštas ir lipnus) išdėliodami ant skardos dugno, padengtu kepimo popieriumi  (pyragą reikės apversti, todėl dugne gražiai išdėlioti griežinėliai bus jūsų pyrago viršus). Supilkite tešlą ir švelniai bet tvirtai trinktelkite skarda per stalviršį, kad į paviršių išlįstų visi apačioje susidarę oro burbulai. Įdėkite į orkaitę ir kepkite 45 min., arba iki kol medinis dantų krapštukas, įsmeigtas į pyrago vidurį, bus švarus.

  6. Kol pyragas kepa orkaitėje, sumaišykite visus ingredientus, reikalingus sirupui, supilkite į kaitinimui atsparų kavinuką/arbatinuką ir kaitinkite, kol skystis taps sirupu. Prižiūrėkite, nes labai lengva greitai perdeginti.

  7. Kai pyragas iškeps, naudodami kinietiškas maisto lazdeles - “chopsticks”, paviršiuje padarykite apie 15 gilių skylių. Apipilkite ką tik pagamintu sirupu (pasirūpinkite, kad jo daugiausiai patektų į skylutes). Leiskite tortui pastovėti apie 5 min. Gražiai uždėję plačią lėkštę ant viršaus, apverskite tortą, nuimkite formą ir atsargiai nulupkite kepimo popierių nuo pyrago viršaus. Jeigu norite, panaudokite sirupą, kuriame kaitinosi apelsino griežinėliai kaip glajų ant viršaus.

 

Patarimas:  

 

Jeigu karštas pyragas truputį per saldus jūsų skoniui, paprasčiausiai palaukite, kol jis atšals. Mums patiko, kai jis buvo truputį pravėsęs. Gali išsilaikyti kelias dienas. Mėgaukitės kartu su augaliniu pienu ar nesaldinta arbata.